منتظر دوره های تخصصی صنایع غذایی باشید

فودانت
فودانت

فودانت پلتفرم صنایع غذایی ایران


تاثیر مواد افزودنی در ارزیابی حسی محصولات غذایی

تاثیر مواد افزودنی در ارزیابی حسی محصولات غذایی یکی از مواردی که برای افزایش ارزش پارامتر های حسی مواد غذایی از جمله طعم ، بافت و ظاهر استفاده می شود افزودنی های مواد غذایی هستند . در پست ارزیابی حسی چیست و چه تاثیری در صنایع غذایی دارد ؟ به صورت کامل ، ارزیابی حسی و شاخص ها موثر بر آن را توضیح دادیم . در ادامه مطالب موارد مربوط احساس در مواد غذایی در نظر داریم موضوع تاثیر افزودنی های مواد غذایی بر حس مخاطب به غذا را مورد بررسی قرار دهیم .

تاثیر مواد افزودنی در ارزیابی حسی محصولات غذایی

در ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم مواد افزودنی چه مواردی هستند و به صورت کلی چه تعریفی می توان برای آن آورد ؟

تعریف مواد افزودنی ( Food Afective )

مواد افزودنی ( Food Afective ) در واقع موادی هستند که به هدف بهبود ظاهر ، بافت ، طعم ، ماندگاری به غذا اضافه می شوند . این مواد در واقع مطابق با فرمولاسیون در نظر گفته شده برای یک محصول غذایی در طول فرآوری به ترکیب غذایی اضافه می شوند .

افزودنی های رایج که در صنایع غذایی استفاده می شوند از قبیل نگهدارنده ها ، رنگ ها ، طعم دهنده ها ، امولسیون کننده ها ، تثبیت کننده ها ، غلیظ کننده ها و شیرین کننده ها هستند .با توجه به دنیا بزرگ افزودنی ها در ادامه سعی می کنیم پست هایی کامل و متنوعی در مورد افزودنی ها در صنعت غذایی منتشر کنیم .

یکی از موارد مهمی که خارج از مسائل حسی در مورد افزودنی ها ، مهندسین صنایع غذایی باید در نظر داشته باشند بحث موارد ایمنی ، تاثیرات جانبی روی سلامتی انسان ها هستند . از این جهت به بدست آوردن دانش لازم برای به کارگیری افزودنی های در فرمولاسیون غذایی علاوه بر رویکرد فنی باید رویکرد پزشکی هم داشته باشد .

اثر منفی تا مثبت مواد افزودنی روی احساس غذایی

تاثر مواد افزودنی بر ارزیابی حسی می تواند مثبت یا منفی باشد . و یا رنجی از منفی تا مثبت باشد . به عبارت دیگر مواد افزودنی می توانند به صورت مطلق باعث بهبود پارمتر های حسی شوند و یا بالعکس می توانند تاثیر مطلقا بدی روی پارامتر های حسی بگذارند و یا تاثیر دو جانبه داشته باشند و باعث بهبود یک پارامتر حسی و تضعیف جنبه حسی دیگری در مواد غذایی شوند .

برای مثال افزودن شیرین کننده ای مثل شکر طعم و عطر بسیاری از محصولات غذایی را افزایش می دهد و یا یک عامل غلیظ کننده مانند نشاسته ذرت می توانند باعث بهبود بافت برخی از غذا ها شوند . اما این مطلق به همه محصولات غذایی نیست  در واقع شکر که می تواند به عنوان عاملی در بهبود طعم تاثیر مثبتی داشته باشد و در برخی از محصولات غذایی در صورتی که از شکر به عنوان افزودنی استفاده کنیم ممکن هست بر سایر ادراکات طعمی اثر منفی بگذارد و در واقع نمی توان یک نسخه از مواد افزودنی برای تمام محصولات غذایی تجویز کرد .

جمع بندی می کنیم :

تاثیر افزودنی ها غذایی بسته به نوع محصول غذایی ، میزان و غلظت مورد استفاده می توانند مثبت و یا منفی باشد و یا اثرات جانبی داشته باشد به گونه ای که باعث بهبود یک عامل و تضعیف یک عامل دیگر شوند پس ارزیابی دقیق تاثیر افزودنی ها غذایی به فرمولاسیون بسیار مهم هست و نیازمند تحقیق ، مطالعه و آزمایش های زیادی هستند تا در نهایت باعث شود کیفیت بالای محصول غذایی ، به حد عالی و مورد قبول مصرف کننده برسد .  

 چگونه به عنوان یک مهندس صنایع غذایی روی تاثیر مواد افزودنی بر احساسات غذایی مطالعه و تحقیق کنیم ؟

خب دانش اصلی که یک مهندس صنایع غذایی باید در این زمینه داشته باشد موارد فنی از جمله تاثیر شیمیایی ، فیزیکی مواد افزودنی مختلف روی سایر ترکیبات اصلی هست . 
اما از جنبه بدست اوردن تخصص بیشتر روی احساس غذایی در کنار مسائل فنی می تواند روی جنبه های روانی و احساسی افزودنی ها روی مصرف کننده مطالعه کرد برای این منظور می توان روی فرایند های فیزیولوژیکی که با رفتار و حالات روان شناختی مرتبط هستند و همچنین تاثیر مزه ها روی خلق و خوی ، عواطف و احساسات مطالعه کرد . یا از یافته های پزشکی گزارش شده از احساسات غذایی روی فعالیت مغز که با استفاده از تکنیک های تصویر برداری مغزی بدست آمده اند استفاده کرد و همچنین مطالعه نتایج آزمون های ارزیابی حسی که در گذشته به ثبت رسیده می تواند سودمند باشد . همه این موارد می توانند زمینه مطالعه ی یک مهندس صنایع غذایی ، در مورد افزودنی ها و تاثیر آن بر ویژگی های حسی مواد غذایی باشد .

 

 

دیدگاه

بیشتر بخوانید

ارزیابی حسی چیست و چه نقشی در صنایع غذایی دارد ؟

ارزیابی حسی چیست و چه نقشی در صنایع غذایی دارد ؟

ارزیابی حسی یک روش برای بررسی صفات حسی یک محصول غذایی است که شامل طعم، بو، رنگ، ملموسیت و... می‌ باشد. درواقع، این روش با استفاده از احساسات یا رضایت بینایی، بویایی و لمسی ، واکنش مصرف کنندگان به محصول غذایی را ارزیابی می‌کند. در این پست از فودانِت به بررسی این ابزار در صنعت غذا می پردازیم .

تصویر کاربر امین متینی - 1 سال قبل